Szkoła Podstawowa im. K.K. Baczyńskiego w Piławie Górnej
Część wstępna planowanie w roku szkolnym 2023/2024
Problem priorytetowy do rozwiązania |
1. Niewiedza i powielanie złych nawyków w obszarze żywienia, aktywności fizycznej oraz stylu życia. |
Badanie klimatu społecznego uczniów klas trzecich dokonano za pomocą techniki Narysuj i napisz. Po przeanalizowaniu wyników nasuwa się wniosek, że uczniowie nie lubią hałasu i zachowania wychodzącego poza normy społeczne. Analizując wyniki ankiet pozostałych klas aż 43% ankietowanych uważa, że na lekcjach wychowawczych nie omawia się tematów dotyczących zdrowia i dbałości o nie. Jak również 55% uczniów biorących udział w ankiecie uważa, że na innych przedmiotach nie są poruszane tematy związanie ze zdrowiem i samopoczuciem. Na pytanie : Czy ograniczasz czas spędzony przy komputerze, tablecie, smart fonie, na oglądaniu telewizji? – aż 46% uczniów odpowiedziała, że nie. Uznaliśmy więc za konieczne zająć się uświadamianiem i propagowaniem zdrowego stylu życia( dobrych nawyków, zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej).
|
Na podstawie wyników badań ankietowych, obserwacji, wywiadów z wychowawcami, rodzicami, pracownikami niepedagogicznymi, zespół diagnozujący uznał, że stopień niewiedzy w obszarze zdrowego stylu życia jak i powielanie złych nawyków w tej sferze wpływa negatywnie na rozwój i samopoczucie uczniów. Mając na uwadze powyższe wnioski i poczynione obserwacje, zaistniała potrzeba podjęcia działań, które zminimalizują skalę zjawiska lub, być może całkowicie je wyeliminują. Wyboru priorytety dokonał zespół promocji zdrowia; priorytet został zaakceptowany przez Radę Pedagogiczną.
|
Przyczyna/y główna/e istnienia problemu: |
-nieumiejętne korzystanie z zasobów; - brak odpowiednik wzorców; -brak czasu, zainteresowania ze strony rodziców; - natłok informacji; -problemy w nauce (zbyt dużo nauki i związany z nią stres, a w rezultacie nadmierne spożywanie słodyczy i napoi zawierających dużą ilość cukru); - problemy w relacjach z rówieśnikami (krytyka wyglądu i wyśmiewanie z powodu nadwagi przez koleżanki i kolegów włącznie z wykluczeniem z grupy); -chęć zaistnienia w grupie koleżeńskiej preferującej modę na bycie szczupłym; - mało zajęć na temat profilaktyki zaburzeń odżywiania; - szkoła niestwarzająca odpowiednich warunków do spożywania posiłków (automaty z niezdrową żywnością); - wszechobecny dostęp do przetworzonych przekąsek; - spożywanie gotowych posiłków; - kreowanie określonego kanonu piękna; - presja portali społecznościowych (zdjęcia i filmy osób, które chwalą się zgrabną sylwetką). |
Rozwiązania dla usunięcia przyczyn/y problemu (podstawa do ustalenia zadań): |
- realizowanie na lekcjach wychowawczych tematów związanych ze zdrowym stylem życia; -gazetka szkolna z rzetelnymi informacjami o dobrych nawykach, żywieniu i aktywności fizycznej; -wyeliminowanie z automatów szkolnych przetworzonej, niezdrowej żywności; -propagowanie dobrych wzorców; - wdrożenie projektów edukacyjnych i udział w programach umożliwiających lepsze rozumienie zbilansowanego życia; -pobudzanie aktywności fizycznej wśród uczniów poprzez szereg działań i imprez sportowych; - uświadamianie skutków i konsekwencji niewłaściwego odżywiania się i złych nawyków oraz braku aktywności fizycznej.
|
Plan działania w roku szkolnym 2023/2024 w odniesieniu do problemu priorytetowego
-
Cel:
-
Uświadomienie i propagowanie zdrowych nawyków( aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie, ograniczenie korzystania z telefonów, komputerów, tabletów i telewizji).
Określenie kryterium sukcesu: po roku prowadzonych działań 70% uczniów stwierdzi, że wie jak dbać o zdrowie i jak wdrażać dobre nawyki .
Sposób sprawdzenia czy osiągnięto cel:
-
Co wskaże, że osiągnięto cel? Wzrost odsetka uczniów dbających o zdrowie i wprowadzających dobre nawyki do 70%.
-
Jak sprawdzimy, że osiągnięto cel?
- przeprowadzenie ankiet zamieszczonych w narzędziach badawczych Poradnika dla SzPZ i analiza ich wyników;
- analiza rysunków i prac pisemnych,
- obserwacje zachowań, rozmowy z uczniami
-
Kto i kiedy sprawdzi, że osiągnięto cel? - Wskazani członkowie zespołu SzPZ, maj/czerwiec 2024 r.
-
Zadania/plan pracy
Lp. |
Nazwa zadania |
Kryterium sukcesu |
Sposób realizacji |
Okres/termin realizacji |
Wykonawcy/osoba odpowiedzialna |
Środki/zasoby |
Sposób sprawdzenia wykonania zadania |
1. |
Upowszechnianie informacji na temat koncepcji SzPZ w środowisku szkolnym i lokalnym |
70% uczniów , nauczycieli i rodziców będzie wiedziało gdzie może znaleźć rzetelne informacje o dobrych nawykach |
-przekazywanie wiedzy o SzPZ za pośrednictwem strony internetowej szkoły; -zamieszczanie aktualnych informacji na temat SzPZ na gazetce ściennej na korytarzu szkolnym ; -przekazywanie aktualnych informacji na temat działań prozdrowotnych prowadzonych w szkole na zebraniach z rodzicami; - przekazywanie aktualnych informacji na temat działań prozdrowotnych prowadzonych w szkole na posiedzeniach rady pedagogicznej.
|
cały rok szkolny
cały rok szkolny
cały rok szkolny
cały rok szkolny |
koordynator szkolny ds. promocji zdrowia
Lena Łuczyńska Samorząd uczniowski
wychowawcy klas
koordynator szkolny ds. promocji zdrowia
|
szkolna strona internetowa, gazetka szkolna |
sprawdzenie informacji na szkolnej stronie internetowej, zapisy w dzienniku elektronicznym, zdjęcia gazetki szkolnej |
2. |
Propagowanie zasad zdrowego żywienia |
Uczniowie podczas działań spożywają zdrowe śniadanie/ przekąski/ sałatki owocowe |
- promowanie spożywania drugich śniadań w szkole ( przerwa śniadaniowa)
- zaopatrzenie automatów szkolnych w zdrowe przekąski
-zorganizowanie „Owocowy Dzień”
-„Śniadanie na trawie” |
cały rok szkolny
I półrocze
06.10.23r.
19.06.24r. |
nauczyciele
koordynator szkolny ds. promocji zdrowia
Samorząd uczniowski
nauczyciele |
sala lekcyjna
automat ze zdrowymi przekąskami
ogłoszenie na dzienniku elektronicznym, owoce, przybory kuchenne
koce, zdrowe śniadanie, tereny zielone wokół szkoły |
obecność nauczyciela podczas przerwy śniadaniowej w klasie
bieżąca obserwacja
informacje na stronie internetowej, zdjęcia, gotowe sałatki
informacje na stronie internetowej, zdjęcia |
3. |
„Programu dla szkół”: „Mleko w szkole”, „Warzywa i owoce”, „Jabłka w szkole”- uczniowie klas 1-5
„Zdrowe śniadanie” klasy 1-3
|
70% uczniów skorzysta z projektów
70% uczniów przynosi zdrowe śniadanie |
-realizacja programów i projektów w klasach 1-5
- spożywanie zdrowego śniadania w wyznaczony dzień każdego miesiąca |
cały rok szkolny
cały rok szkolny |
nauczyciele, wychowawcy
Wychowawcy klas 1-3 |
zdrowe przekąski przygotowane przez organizatorów
sala lekcyjna, zdrowe produkty spożywcze |
sprawozdanie, wykaz uczniów
przygotowane zdrowe śniadania, zdjęcia, informacje na stronie internetowej szkoły |
5. |
Ograniczenie używania telefonów komórkowych w szkole |
70% badanych uczniów potwierdzi, że rzadziej korzysta z telefonu w szkole |
planszówki, gromadzenie w bibliotece szkolnejpublikacji dotyczących zdrowego odżywiania; |
cały rok |
zespół SzPZ, bibliotekarka |
planszówki, biblioteka, publikacje |
Zdjęcia, analiza ankiety ewaluacyjnej |
6. |
Propagowanie aktywności fizycznej |
70% uczniów weźmie udział w działaniach |
-Europejski Dzień Sportu
-Zespół taneczny „Stokrotka”
-bieg na orientacje
-taneczna przerwa
|
wrzesień/październik
cały rok szkolny
II półrocze
raz w miesiącu |
nauczyciele wychowania fizycznego, nauczyciele
p.Marlena Baranowska
nauczyciele wychowania fizycznego
nauczyciele wychowania fizycznego, samorząd uczniowski |
sala gimnastyczna, sprzęt sportowy
sala gimnastyczna, sprzęt sportowy
tereny zielone
głośnik z muzyką, korytarz szkolny |
zdjęcia, informacje na szkolnej stronie internetowej
pokazy taneczne
zdjęcia, informacje na szkolnej stronie internetowej
zdjęcia, radości i zaangażowanie uczniów |
7. |
Propagowanie przez wychowawców tematów związanych ze zdrowym stylem życia |
70% ankietowanych uczniów potwierdzi, że na lekcjach wychowawczych realizowane były tematy związane ze zdrowym stylem życia |
-realizacja treści z edukacji zdrowotnej zgodnie z nową podstawą programową- pogadanki na temat zasad racjonalnego odżywania się, aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia |
cały rok szkolny |
wychowawcy, pedagog, psycholog |
Program profilaktyczno – wychowawczy, plan wychowawczy klasy, sala lekcyjna, tablica interaktywna, materiały informacyjne |
metoda zadań podsumowują-cych, analiza ankiety ewaluacyjnej |
8. |
Zajęcia uczniów wybranych klas
|
70% uczniów wzięło udział w warsztatach |
- warsztaty dla wybranych klas 6-8 |
II półrocze |
koordynator szkolny ds. promocji zdrowia
|
filmy, materiały informacyjne przygotowane przez dietetyka |
gotowe jadłospisy przygotowane przez uczniów, zdjęcia, informacja na stronie internetowej szkoły |