Szkoła Podstawowa
im. K. K. Baczyńskiego
w Piławie Górnej

Godło Polski Biuletyn informacji publicznej BIP - kliknięcie spowoduje otwarcie nowego okna

 

logo.png

 

Szkoła Podstawowa im. K.K. Baczyńskiego w Piławie Górnej                    

 


Szkoła Promująca Zdrowie

 

Część wstępna planowanie w roku szkolnym 2023/2024

 

Problem priorytetowy do rozwiązania

1. Niewiedza i powielanie złych nawyków w obszarze żywienia, aktywności fizycznej oraz stylu życia.

  1. Krótki opis problemu priorytetowego (wypisać konkretne dane wg wyników diagnozy):

Badanie klimatu społecznego uczniów klas trzecich dokonano za pomocą techniki Narysuj i napisz. Po przeanalizowaniu wyników nasuwa się wniosek, że uczniowie nie lubią hałasu i zachowania wychodzącego poza normy społeczne. Analizując wyniki ankiet pozostałych klas aż 43% ankietowanych uważa, że na lekcjach wychowawczych nie omawia się tematów dotyczących zdrowia i dbałości o nie. Jak również 55% uczniów biorących udział w ankiecie uważa, że na innych przedmiotach nie są poruszane tematy związanie ze zdrowiem i samopoczuciem. Na pytanie : Czy ograniczasz czas spędzony przy komputerze, tablecie, smart fonie, na oglądaniu telewizji? – aż 46% uczniów odpowiedziała, że nie.

Uznaliśmy więc za konieczne zająć się uświadamianiem i propagowaniem zdrowego stylu życia( dobrych nawyków, zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej).

 

  1. Uzasadnienie wyboru priorytetu ( wypisać: dlaczego go wybrano, kto i na jakiej podstawie dokonał tego wyboru):

Na podstawie wyników badań ankietowych, obserwacji, wywiadów z wychowawcami, rodzicami, pracownikami niepedagogicznymi, zespół diagnozujący uznał, że stopień niewiedzy w obszarze zdrowego stylu życia jak i powielanie złych nawyków w tej sferze wpływa negatywnie na rozwój i samopoczucie uczniów. Mając na uwadze powyższe wnioski i poczynione obserwacje, zaistniała potrzeba podjęcia działań, które zminimalizują skalę zjawiska lub, być może całkowicie je wyeliminują. Wyboru priorytety dokonał zespół promocji zdrowia; priorytet został zaakceptowany przez Radę Pedagogiczną.

 

Przyczyna/y główna/e istnienia problemu:

-nieumiejętne korzystanie z zasobów;

- brak odpowiednik wzorców;

-brak czasu, zainteresowania ze strony rodziców;

- natłok informacji;

-problemy w  nauce (zbyt dużo nauki i  związany z  nią stres, a w  rezultacie nadmierne spożywanie słodyczy i  napoi zawierających dużą ilość cukru);

- problemy w  relacjach z  rówieśnikami (krytyka wyglądu i  wyśmiewanie z powodu nadwagi przez koleżanki i kolegów włącznie z wykluczeniem z  grupy);

-chęć zaistnienia w grupie koleżeńskiej preferującej modę na bycie szczupłym;

- mało zajęć na temat profilaktyki zaburzeń odżywiania;

- szkoła niestwarzająca odpowiednich warunków do spożywania posiłków (automaty z  niezdrową żywnością);

- wszechobecny dostęp do przetworzonych przekąsek;

- spożywanie gotowych posiłków;

- kreowanie określonego kanonu piękna;

- presja portali społecznościowych (zdjęcia i  filmy osób, które chwalą się zgrabną sylwetką).

Rozwiązania dla usunięcia przyczyn/y problemu (podstawa do ustalenia zadań):

- realizowanie na lekcjach wychowawczych tematów związanych ze zdrowym stylem życia;

-gazetka szkolna z rzetelnymi informacjami o dobrych nawykach, żywieniu i aktywności fizycznej;

-wyeliminowanie z automatów szkolnych przetworzonej, niezdrowej żywności;

-propagowanie dobrych wzorców;

- wdrożenie projektów edukacyjnych i udział w programach umożliwiających lepsze rozumienie zbilansowanego życia;

-pobudzanie aktywności fizycznej wśród uczniów poprzez szereg działań i imprez sportowych;

- uświadamianie skutków i konsekwencji niewłaściwego odżywiania się i złych nawyków oraz braku aktywności fizycznej.

 

 

 

 

Plan działania w roku szkolnym 2023/2024 w odniesieniu do problemu priorytetowego

 

  1. Cel:

  • Uświadomienie i propagowanie zdrowych nawyków( aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie, ograniczenie korzystania z telefonów, komputerów, tabletów i telewizji).

Określenie kryterium sukcesu: po roku prowadzonych działań 70% uczniów stwierdzi, że wie jak dbać o zdrowie i jak wdrażać dobre nawyki .

Sposób sprawdzenia czy osiągnięto cel:

  • Co wskaże, że osiągnięto cel? Wzrost odsetka uczniów dbających o zdrowie i wprowadzających dobre nawyki do 70%.

  • Jak sprawdzimy, że osiągnięto cel?

- przeprowadzenie ankiet zamieszczonych w narzędziach badawczych Poradnika dla SzPZ i analiza ich wyników;

- analiza rysunków i prac pisemnych,

- obserwacje zachowań, rozmowy z uczniami

  • Kto i kiedy sprawdzi, że osiągnięto cel? - Wskazani członkowie zespołu SzPZ, maj/czerwiec 2024 r.

  1. Zadania/plan pracy

 

Lp.

Nazwa zadania

Kryterium sukcesu

Sposób realizacji

Okres/termin realizacji

Wykonawcy/osoba odpowiedzialna

Środki/zasoby

Sposób sprawdzenia wykonania zadania

1.

Upowszechnianie informacji na temat koncepcji SzPZ w środowisku szkolnym i lokalnym

70% uczniów , nauczycieli i rodziców będzie wiedziało gdzie może znaleźć rzetelne informacje o dobrych nawykach

-przekazywanie wiedzy o SzPZ za pośrednictwem strony internetowej szkoły;

-zamieszczanie aktualnych informacji na temat SzPZ na gazetce ściennej na korytarzu szkolnym ;

-przekazywanie aktualnych informacji na temat działań prozdrowotnych prowadzonych w szkole na zebraniach z rodzicami;

- przekazywanie aktualnych informacji na temat działań prozdrowotnych prowadzonych w szkole na posiedzeniach rady pedagogicznej.

 

cały rok szkolny

 

cały rok szkolny

 

cały rok szkolny

 

cały rok szkolny

koordynator szkolny ds. promocji zdrowia

 

Lena Łuczyńska

Samorząd uczniowski

 

wychowawcy klas

 

 

koordynator szkolny ds. promocji zdrowia

 

szkolna strona internetowa,

gazetka szkolna

sprawdzenie informacji na szkolnej stronie internetowej, zapisy w dzienniku elektronicznym,

zdjęcia gazetki szkolnej

2.

Propagowanie zasad zdrowego żywienia

Uczniowie podczas działań spożywają zdrowe śniadanie/ przekąski/ sałatki owocowe

- promowanie spożywania drugich śniadań w szkole ( przerwa śniadaniowa)

 

 

 

 

 

- zaopatrzenie automatów szkolnych w zdrowe przekąski

 

 

-zorganizowanie „Owocowy Dzień”

 

 

 

 

 

 

-„Śniadanie na trawie”

cały rok szkolny

 

 

 

 

 

I półrocze

 

 

 

06.10.23r.

 

 

 

 

 

 

19.06.24r.

nauczyciele

 

 

 

 

 

 

koordynator szkolny ds. promocji zdrowia

 

 

Samorząd uczniowski

 

 

 

 

 

 

nauczyciele

sala lekcyjna

 

 

 

 

 

 

automat ze zdrowymi przekąskami

 

ogłoszenie na dzienniku elektronicznym, owoce, przybory kuchenne

 

koce, zdrowe śniadanie, tereny zielone wokół szkoły

obecność nauczyciela podczas przerwy śniadaniowej w klasie

 

bieżąca obserwacja

 

 

informacje na stronie internetowej, zdjęcia, gotowe sałatki

 

 

informacje na stronie internetowej, zdjęcia

3.

Programu dla szkół”: „Mleko w szkole”, „Warzywa i owoce”, „Jabłka w szkole”- uczniowie klas 1-5

 

Zdrowe śniadanie” klasy 1-3

 

70% uczniów skorzysta z projektów

 

 

 

70% uczniów przynosi zdrowe śniadanie

-realizacja programów i projektów w klasach 1-5

 

 

 

 

 

- spożywanie zdrowego śniadania w wyznaczony dzień każdego miesiąca

cały rok szkolny

 

 

 

 

 

cały rok szkolny

nauczyciele, wychowawcy

 

 

 

 

 

Wychowawcy klas 1-3

zdrowe przekąski przygotowane przez organizatorów

 

 

sala lekcyjna, zdrowe produkty spożywcze

sprawozdanie,

wykaz uczniów

 

 

 

 

 

przygotowane zdrowe śniadania, zdjęcia, informacje na stronie internetowej szkoły

5.

Ograniczenie używania telefonów komórkowych w szkole

70% badanych uczniów potwierdzi, że rzadziej korzysta z telefonu w szkole

planszówki, gromadzenie w bibliotece szkolnejpublikacji dotyczących zdrowego odżywiania;

cały rok

zespół SzPZ, bibliotekarka

planszówki, biblioteka, publikacje

Zdjęcia, analiza ankiety ewaluacyjnej

6.

Propagowanie aktywności fizycznej

70% uczniów weźmie udział w działaniach

-Europejski Dzień Sportu

 

 

 

 

-Zespół taneczny „Stokrotka”

 

 

 

 

-bieg na orientacje

 

 

 

 

-taneczna przerwa

 

 

 

wrzesień/październik

 

 

 

 

cały rok szkolny

 

 

 

II półrocze

 

 

 

 

raz w miesiącu

nauczyciele wychowania fizycznego, nauczyciele

 

 

p.Marlena Baranowska

 

 

 

nauczyciele wychowania fizycznego

 

 

nauczyciele wychowania fizycznego, samorząd uczniowski

sala gimnastyczna, sprzęt sportowy

 

 

sala gimnastyczna, sprzęt sportowy

 

tereny zielone

 

 

 

 

głośnik z muzyką, korytarz szkolny

zdjęcia, informacje na szkolnej stronie internetowej

 

 

pokazy taneczne

 

 

 

zdjęcia, informacje na szkolnej stronie internetowej

 

zdjęcia, radości i zaangażowanie uczniów

7.

Propagowanie przez wychowawców tematów związanych ze zdrowym stylem życia

70% ankietowanych uczniów potwierdzi, że na lekcjach wychowawczych realizowane były tematy związane ze zdrowym stylem życia

-realizacja treści z edukacji zdrowotnej zgodnie z nową podstawą programową- pogadanki na temat zasad racjonalnego odżywania się, aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia

cały rok szkolny

wychowawcy, pedagog, psycholog

Program profilaktyczno – wychowawczy,

plan wychowawczy klasy,

sala lekcyjna, tablica interaktywna,

materiały informacyjne

metoda zadań podsumowują-cych, analiza ankiety ewaluacyjnej

8.

Zajęcia

      warsztatowe z dietetykiem dla

uczniów

wybranych klas

 

70% uczniów wzięło udział w warsztatach

- warsztaty dla wybranych klas 6-8

II półrocze

koordynator szkolny ds. promocji zdrowia

 

filmy, materiały informacyjne przygotowane przez dietetyka

gotowe jadłospisy przygotowane przez uczniów, zdjęcia, informacja na stronie internetowej szkoły

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook

facebook

facebook